Wat is management buy in, ofwel MBI?

Is MBI een mogelijke financieringsoplossing voor het MKB? Ben ik wel de geschikte MBI-kandidaat? Wie kan mij helpen bij de zoektocht? Allemaal vragen die leven bij ondernemers én kandidaten over het onderwerp MBI. Pro-Ondernemer informeert en begeleidt u verder…

Een MBI-kandidaat (Management Buy In-kandidaat) is een koper die de onderneming geheel of gedeeltelijk wenst over te nemen en na de koop (mede) het management van het bedrijf gaat voeren. De Management Buy In is een vorm van bedrijfsovername waarvoor de laatste jaren veel belangstelling bestaat. Mede door de financiële crisis, die veel onzekerheid veroorzaakt, zien managers in loondienst de voordelen of noodzaak zoals u wilt, van het ondernemerschap: vrijheid, zelfontplooiïng en eigen verantwoordelijkheid. Het nadenken over MBI past daar goed in.

Aan de andere kant krijgen ondernemers vaak nul op rekest van de bank op moment dat zij hun ondernemingsplan voorleggen. Ondanks dat de ondernemer innovatieve ideeën heeft hoe zijn onderneming te wapenen tegen de crisis en gereed te maken voor de toekomst, gaat de bank vaak niet mee in deze plannen. Een (gedeeltelijke) overname door een MBI-kandidaat is een interessante optie om de noodzakelijke financiering in te vullen alsmede een prima mogelijkheid om de noodzakelijke kennis en kunde die bij het businessplan nodig zijn, binnen het bedrijf te halen.

Daarnaast beseft een aanzienlijk deel van de bestaande MKB-ondernemers (maar liefst 25% is ouder dan 55 jaar) dat er serieus aan opvolging gedacht dient te worden. Bij gebrek aan een geschikte opvolger binnen het bedrijf of binnen de familie is een overname door een MBI-kandidaat een interessante optie. Het is voor zowel ondernemer als MBI-kandidaat zaak om zich in hun zoektocht te laten begeleiden door een expert. Een adviseur die in staat is om de behoefte binnen een onderneming perfect te lezen, zowel op financieel vlak als op het gebied van noodzakelijke kennis en kunde. Voor de kandidaat betekent een begeleidend adviseur met een uitgebreid netwerk binnen het MKB een duidelijke voorsprong.

Pro-Ondernemer is zo’n MBI-adviseur binnen het MKB. Een groot netwerk binnen het MKB, een database met vele MBI-kandidaten én ervaren, betrokken adviseurs. Gericht dus op het verzorgen van de perfecte match tussen ondernemer en kandidaat, waarbij de aandacht niet slechts gericht is op de financiële invulling van de vraag, maar ook oog is voor de perfecte match tussen de betrokken personen.

Nico Praat
Partner bij Pro-Ondernemer

admin

About

Pro-Ondernemer wil als toonaangevende investeringspartner, optimale kansen bieden aan groei-initiatieven en deze ontwikkelen tot succesvolle ondernemingen door gericht kennis, kunde en kapitaal samen te brengen en elkaar aan te laten vullen.