Parttime ondernemen: Best of both worlds?

Uzelf inkopen in een jong snelgroeiend MKB bedrijf en parttime ondernemen? Bent u bedenker van een nieuw product of concept, gestart met vermarkten en verkopen? Of bent u professional met nevenverdiensten of op overnamepad? Waarom alles op één kaart gezet?

In onze praktijk spreken wij veel min of meer ervaren ondernemers en professionals die best ‘in’ zijn voor parttime ondernemen. Maar een meerderheid ziet dit slechts tijdelijk als de gewenste situatie. Zij zijn geen bewuste parttime ondernemers. Voor hen is het ondernemerschap idealiter een full time job. Wij vragen belangstellenden o.a. hun voorkeur aan te geven hoe zij bij de onderneming betrokken willen zijn. Veel van onze Management Buy In (MBI) – kandidaten kruisen het vak aan ‘van parttime naar full time’. Ze zijn ‘beoogd fulltimers’. In het geval van early stage ondernemingen een pragmatische keuze om de exploitatie te ontzien en om eigen vermogen op te bouwen. De ondernemer kan parttime ondernemen en het minimaal gewenste inkomen verdienen in deeltijd.

Houdt rekening met het fiscale regime. Werkt u jaarlijks tenminste 1225 uur als ondernemer, dan komt u voor zelfstandige aftrek in aanmerking. Uitgaande van 49 werkweken per jaar, komt dit neer op 25 uur per week. De zelfstandigenaftrek voor 2014 is € 7.280 voor starters en het maximale bedrag voor wie dat stadium is ontgroeit.

Meer dan 80% van de ‘beoogd full timers’ noemt de mogelijkheid om specifieke werkzaamheden te verrichten als motief om te kiezen voor ondernemerschap. Iets vaker noemt deze groep eigen baas zijn als reden en meer dan 90% de uitdaging. De mogelijkheid om meer geld dan in loondienst te verdienen speelt bij niet meer dan 55% van deze parttime ondernemers.

Wat moet u per uur verdienen als zelfstandige om tenminste uw uurloon te evenaren? Uw kosten zijn daar op van invloed, zoals accountantskosten en out-of-pocketkosten voor marketing en verkoop. En vooral ook uw time- management en effectiviteit. Volgens Van den Born en Pennekamp gaat gemiddeld zo’n 30% van ondernemerstijd op aan onbetaalde werkzaamheden. Mogelijk is dit percentage hoger als u en uw product nog weinig bekendheid heeft. Parttime ondernemen als “best of both worlds” vraagt best wat rekenvaardigheid om de juiste doelen te berekenen. En hulp van de fiscus is daarbij wel op zijn plaats.

Frans Joseph Drehmanns
Pro-Ondernemer

Frans Joseph Drehmanns

About Frans Joseph Drehmanns

Als bedrijfskundige geeft Frans Joseph advies op strategisch niveau. Frans Joseph levert hands-on oplossingen om bedrijfsprocessen te verbeteren en zakelijke kansen van uw bedrijf te vergroten. Voorheen was hij werkzaam als verkoopdirecteur/DGA van een handelsonderneming en was hij jarenlang werkzaam in de tijdschriftenbranche en sponsored media.