Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Zeer regelmatig kom ik in gesprek met mensen die de overstap willen maken van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap. Meestal reageert men op een van onze MBI-advertenties. Echter, in het gesprek wordt dan snel duidelijk dat men niet zozeer gericht deze mogelijkheid overweegt, maar dat men zich breed aan het oriënteren is. Op zoek naar een nieuwe uitdaging eigenlijk.

In dergelijke situaties is het belangrijker om eerst een beeld te krijgen welke ervaring en competenties de persoon meebrengt, dan om te weten in welke branche hij of zij is geïnteresseerd. Er is nogal een groot verschil tussen een startend bedrijf, een bedrijf dat in de eerste groeifase zit, of een bedrijf dat een consolidatie slag moet maken. Het verschil zit hem enerzijds in het bedrag dat nodig is om in te stappen en de mate van onzekerheid aangaande verdiensten en anderzijds ook in de benodigde competenties en vaardigheden. Als je dus op zoek naar een nieuwe uitdaging bent, maak voor jezelf inzichtelijk wat je kwaliteiten zijn en bedenk in wat voor onderneming je die kwaliteiten kan gebruiken.

In een startend bedrijf ben je veel meer hands-on bezig en heb je niet al te veel aan je ervaring als manager. Daar waar een manager bepaalt wat hij nodig heeft, daar zal een ondernemer meer werken vanuit wat hij tot zijn beschikking heeft.

In het geval van Management Buy In (MBI) bestaat de mogelijkheid dat je in een team met meerdere personen werkt. Daarom is het ook belangrijk een goed beeld te hebben welke rol je in een team kan vervullen. Natuurlijk wat betreft vakgebied (sales, financieel, etc.), maar daarnaast ook wat betreft het type rol (bedenker, uitwerker, bewaker, etc.).

Bij het plaatsen van een MBI kandidaat gaat het uiteindelijk om de juiste persoon bij het juiste bedrijf. Hiervoor is het noodzakelijk om als bemiddelaar beide partijen goed te kennen. Dit vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Luit Deemter

About Luit Deemter

Door zijn jarenlange ervaring is Luit in veel uiteenlopende bedrijfssectoren en projectorganisaties betrokken geweest binnen nieuwe ontwikkelingen en structuren. Door belangen in klein MKB-bedrijven in e-commerce heeft Luit ook de uitdagingen en het brede spectrum van het vak ervaren. Luit denkt in kansen en oplossingen en streeft ernaar om samen met de ondernemer meerwaarde te creëren door buiten de kaders te denken met veel aandacht voor nieuwe marktkansen.