Strategische overname van uw bedrijf

Er zijn veel redenen die u kunnen laten besluiten om uw onderneming te koop te zetten. Zo kunt u eraan toe zijn om iets nieuws te gaan doen of om met pensioen te gaan. Er zijn verschillende manieren om uw onderneming te verkopen. Bedrijfsovername kan gerealiseerd worden door het (gedeeltelijk) kopen van een bedrijf. Echter, strategische overname van uw bedrijf werkt anders en wordt gezien als de meest winstgevende manier van bedrijfsovername.

Opties
Strategische overname is meestal voor beide partijen winstgevend. Zo kan een bedrijf besluiten uw onderneming te kopen doordat dit een goede manier is voor dat bedrijf om te groeien. Als u besluit uw onderneming te verkopen via strategische overname, dan zijn er verschillende opties.

Strategische overname door een branchevreemd bedrijf
Allereerst is er overname door een bedrijf dat niet bekend is met de branche waarin uw onderneming zich bevindt. Dit klinkt misschien onlogisch, maar het bedrijf zal een bestaande, goedlopende onderneming kopen. Er zullen al klanten zijn, er wordt al omzet gegenereerd en er is al een stukje van de markt veroverd. Zo is het gemakkelijk voor een branchevreemd bedrijf om te groeien door middel van het aanschaffen van een ‘kant-en-klaar’ bedrijf in een andere branche.

Strategische overname door een concurrent
Dan is er vervolgens de strategische overname door een concurrent. De concurrent zal ongetwijfeld snel interesse hebben in een bedrijf waar het zelf ook al veel van weet en waarvoor de bedrijfsprocessen geen geheim zijn. Het zou goed kunnen dat uw onderneming bepaalde systemen heeft bedacht die de concurrent ook goed kan gebruiken bij het vergroten van zijn marktaandeel. De concurrent zal een onderneming overnemen met een bestaand klantenbestand, bestaande portfolio’s, patenten en technologieën en neemt een bedrijf over dat niet van de grond af hoeft te worden opgebouwd. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de concurrent een goede kennis heeft van de huidige markt met haar kansen en bedreigingen.

Uiteindelijk is er de mogelijkheid dat de concurrent van beide ondernemingen één onderneming maakt. Zo wordt uw onderneming geïntegreerd in een ander, goedlopend bedrijf. Veel ondernemers zullen het geen fijn idee vinden dat een concurrent (waarmee zij vaak geconfronteerd werden) hun succesvolle onderneming overneemt. Het is echter een winstgevende optie bij strategische overname van uw bedrijf.

Strategische overname door een investeerder
Dan is er ook nog strategische overname door een investeerder. Een investeerder zal voornamelijk geïnteresseerd zijn in winstgevende en veelbelovende ondernemingen. Het zal niet snel gebeuren dat een investeerder zelf de leiding zal geven aan uw bedrijf nadat hij geïnvesteerd heeft. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid gebeuren door een externe manager (of managementteam) dat zich heeft ingekocht. Dit kan plaatsvinden door middel van een Management Buy In of Managament Buy Out, maar ook doordat de investeringsmaatschappij zelf een MBI-kandidaat heeft gezocht.

Waar moet u voor zorgen
Als u besluit uw onderneming beschikbaar te stellen voor strategische overname, dan is het belangrijk dat u winstgevend bedrijf hebt. U moet geen schulden hebben, beschikken over een goed en stabiel klantenbestand, goede bewijzen hebben van succesvolle projecten, een positief financieel overzicht, etc.

Ook moet u zorgen voor een stabiel businessmodel. Zorg ervoor dat u goed beschrijft waar uw bedrijf goed in is, laat dit weer terugkomen in uw visie en bedrijfsstructuur. Laat ook wat flexibiliteit doorschemeren, waarin u laat zien dat uw onderneming zich goed kan aanpassen aan eventuele (plotselinge) veranderingen op de markt waarop u zich bevindt.

Het hebben van een effectief managementteam is essentieel. De leidinggevenden in uw bedrijf kunnen zowel intern als extern uw bedrijfscultuur uitvoeren. Zij moeten de markt kennen waarop u actief bent en tevens weten wat de drive is achter het beslissingsproces van uw klanten. Het overnameproces zal soepeler verlopen als u goede leidinggevenden in uw bedrijf hebt die zich allen bewust zijn van hun werkgebied.

Pro-Ondernemer
Pro-Ondernemer is een investeerder in beloftevolle initiatieven. Samen met de ondernemer wil Pro-Ondernemer tot een win-win-win situatie komen. U wordt begeleid gedurende het hele proces van strategische overname van uw onderneming.

Indien u besluit uw bedrijf te verkopen via strategische overname of meer informatie wilt, dan kunt u contact met ons opnemen.

admin

About

Pro-Ondernemer wil als toonaangevende investeringspartner, optimale kansen bieden aan groei-initiatieven en deze ontwikkelen tot succesvolle ondernemingen door gericht kennis, kunde en kapitaal samen te brengen en elkaar aan te laten vullen.